Zo kies je een smartphone

Deze smartphone koopgids bevat alles wat je moet weten voordat je een smartphone koopt, inclusief besturingssysteem, schermgrootte, camera, processor en prijs. Gebruik deze gids advies om ervoor te zorgen dat jij het allerbeste toestel krijgt voor jouw gebruik en budget.

Scoor de beste telefoon aanbieding op Black Friday

Welke soort smartphone?

Bij het kiezen van een smartphone is de belangrijkste vraag eigenlijk welk platform je wil, die van Apple of die van Google. In principe is de regel: iOS (van Apple) is gemakkelijker te gebruiken; Android (van Google) geeft je meer keuze. Als je niet kan kiezen kun je het volgende onthouden: kies voor een iPhone als je iets wilt dat gemakkelijk te gebruiken is en zowel de populairste apps als de meest recente software-updates krijgt. Android is beter als je meer hardware-keuzes en betaalbare opties wilt.

Prijs

Betaal niet meer dan je nodig hebt voor een telefoon. Terwijl de iPhone Xs, Galaxy S9 en premium Android-telefoons iets meer of minder dan 1000 euro kosten, zijn er tegenwoordig ook goede goedkope smartphones onder de 500 euro en zelfs een paar voor minder dan 300 euro .

Scherm

Kies het juiste formaat scherm. Koop een telefoon met een scherm dat kleiner is dan 5,5 inch als je met één hand je smartphone wil kunnen bedienen of als je kleinere handen hebt. Kies een telefoon met een groter scherm als je graag video’s kijkt, spelletjes speelt of wilt profiteren van de split-screen-modus in Android. Een trend van de laatste jaren is een alternatieve beeldverhouding. Zo wijken steeds meer smartphones af van de 16:9 beeldverhouding, en hebben ze verhoudingen als 18:9. Doordat het scherm langwerpiger wordt past er niet alleen een groter scherm in dezelfde behuizing, maar is de bediening met één hand ook een stuk makkelijker. Voor de weergave van een smartphonescherm zijn kleurkwaliteit en helderheid belangrijker dan resolutie. Een 4K-scherm op een telefoon is leuk om te hebben, maar een beetje overkill. Besteed meer aandacht aan hoe helder het display is, zodat het buiten goed te zien is en hoe kleurrijk het paneel is (AMOLED-panelen zijn in dit opzicht beter dan LCD). De allernieuwste telefoons bieden een hoog dynamisch bereik (HDR) voor nog meer kleuren.

Camera

Negeer camera megapixels. Net als batterijduur is de camera de belangrijkste smartphone-functie geworden anno 2018. Let op specificaties als diafragma (lagere aantallen zijn beter) en speciale functies zoals dubbele lenzen en optische beeldstabilisatie. Nogmaals: negeer de megapixels.

Processor

De processor is minder belangrijk dan vroeger. Zelfs midrange-telefoons bieden tegenwoordig voldoende prestaties voor de meeste gebruikers. Als je echt zware games speelt en  Maar als je het meeste vermogen voor games en augmented reality wilt, koop dan een Android-telefoon met een Snapdragon 845-processor. De A12 Bionic-processor in de iPhone Xs en iPhone Xs Max is de snelste mobiele chip ooit.

Wacht op aanbiedingen

De laatste tip die we je kunnen geven is: wacht op een leuke aanbieding. Vrijwel alle smartphones behalve iPhone-modellen zakken al snel in prijs, waardoor je na een paar maanden al 100 euro minder betaald en nog steeds het nieuwste model in huis haalt. Als je huidige telefoon het nog doet, kun je rustig op leuke aanbiedingen wachten.

Posts created 12

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven