Wanneer komt de eerste 5G telefoon?

Providers over de hele wereld bereiden zich voor op de overstap van 4G naar 5G: het volgende tijdperk van mobiel netwerken dat ultrasnelle datasnelheden en vrijwel geen ‘lag’ tussen het apparaat en het netwerk belooft. Ook in Nederland kunnen we in 2019 de komst van 5G verwachten. Nog voordat elke provider het ondersteunt, zijn de eerste 5G-smartphones van Samsung, LG en andere smartphonemakers al aangekondigd.

Zo kies je een smartphone

De snelheid van 5G is veelbelovend. Samsung heeft onlangs een persbericht uitgestuurd waarin staat dat het bedrijf een doorvoercapaciteit van 1,7 Gbps heeft behaald met een combinatie van het spectrum van Verizon en de Snapdragon X50 5G-modem van Qualcomm. Uiteraard is dit onder perfecte omstandigheden, maar Qualcomm suggereert dat snelheden van ongeveer 490Mbps normaal zullen zijn in het tijdperk van 5G. Een flinke sprong vergeleken met 4G, die verbindingen ondersteunt van ongeveer 20 Mbps tot 50 Mbps.

Dekking

5G zal in 2019 geconfronteerd worden met veel van dezelfde obstakels die 4G in 2011 moest overwinnen. De nieuwe netwerken zullen om te beginnen een kleine geografische dekking hebben, en het silicium dat nodig is om verbinding te maken zal lang niet zo efficiënt, energie- of ruimtebesparend zijn als de inmiddels volwassen 4G-technologie. Dus de eerste smaak die je krijgt van deze nieuwe trend in tech zal een snel uitputtende batterij zijn en een dikkere smartphone dan je gewend bent.

De evolutie en standaardisatie van 5G is een lang proces geweest, maar deze technologie kan leiden tot belangrijke verbeteringen op tal van gebieden, zoals smart home, mediaconsumptie, augmented reality, zelfrijdende auto’s en meer.

Samsung, Huawei en Xiaomi hebben elk de intentie uitgesproken om een ​​5G-telefoon aan te bieden in 2019, terwijl OnePlus zelfs al belooft dat het de eerste 5G-telefoon in Europa zal hebben. Op de enorm competitieve markt van Android-smartphones pronken merken vaak met hoe goed ze Apple kunnen nadoen, of dat ze de eerste zijn met een bepalade techniek. Dat geldt voor vingerafdrukscanners, inkepingen bovenin het scherm en nu ook de ondersteuning van 5G. Dergelijke kenmerken zijn belangrijke verkoopargumenten voor fabrikanten, dus of de netwerk- of chiptechnologie er is of niet: wanneer één bedrijf ermee begint, moeten alle anderen volgen.

Apple

Alleen Apple heeft gedeeltelijk laten zien immuun te zijn voor de roekeloze achtervolging van nieuwe functies en specificaties. Zo hebben ze de puinhoop van 2011 met verschrikkelijke 4G-telefoons uitgezeten voordat ze een jaar later de eerste 4G-iPhone lanceerden. De luxe van de blijvende klantenloyaliteit van Apple stelt het bedrijf in staat om het bloedbad van ontwikkelingen in kinderschoenen over te slaan. Tegen de tijd dat Apple ermee op de proppen komt, kunnen ze een verfijnde variant aanleveren. Bij deze gelegenheid wordt Apple ook beperkt door zijn relaties: de band met 5G-leider Qualcomm is lang niet zo hecht meer en hun partner Intel zal pas in 2020 de eerste 5G-modems afleveren.

Kortom: 2019 wordt het jaar van 5G, maar deze nieuwe norm zal niet binnen een jaar volwassen zijn. Het betekent vooral duurdere apparaten

Posts created 12

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven